Közérzetjavítás

E.F.T. – Érzelmi Felszabadítás Technikája

“Minden igazság három stádiumon megy keresztül. Először nevetségesnek tartják, másodjára hevesen ellenzik, a harmadikban magától értetődő evidenciaként fogadják el.”

/Arthur Schopenhauer/

A Harvard egyetem orvosi karán az elmúlt évtized során folytatott kutatások bebizonyították, hogy bizonyos akupunktúrás Meridián pontok stimulálása csökkenti az amygdala, a hippocampus (a Limbikus rendszer másik területe) és olyan agyterületek aktivitását, amelyek kapcsolatban állnak a félelem érzetettel. Az MRI és a PET CT felvételeken világosan látszik, hogy az agy azonnal lefújja a vörös riasztást, amint az akupunktúrás pontok stimulálása megkezdődik. Ezek a legújabb nagyon izgalmas kutatások eredményei. Egy másik kutatás is alátámasztja a Harvard vizsgálatok eredményeit. ”Küzdj vagy menekülj” válaszreakció egy másik komponensét a kortizolszint változását. A kortizol – az adrenalinhoz hasonlóan-egy stressz hormon, ami a stressz válasz során szabadul fel.

A különféle pszichológiai problémák meridián pontok kopogtatásával történő kezelése az úgynevezett energia pszichológia része, amelyet tű nélküli akupunktúrának szoktak nevezni.

Nemrégiben még az is komoly kihívást jelentett, hogy be tudjuk azonosítani saját viselkedésmintainkat, nemhogy kezdjünk vele valamit vagy megváltoztassuk. Elmehettünk pszichológushoz vagy pszichiáterhez, hogy hétről hétre foglalkozzunk a problémánkkal, de ezek az alkalmak gyakran csak minimális eredményeket hoztak, amik jóval lassabban jöttek, mint szerettük volna. Meditációval is próbálkozhattunk, ami időlegesen ugyan enyhítette a lelkünket, de a problémák rendszerint ez esetben is napok vagy akár már órák múltán ismét visszatértek. Magunkra is erőltethetjük a változást, ez viszont egy gyakorta gyötrelmes folyamat és ritkán jár tartós sikerrel. Néha sikerül néha nem. Mindent összevetve a hozzáférhető módszerek egyike sem tudta azt a megingathatatlan érzést nyújtani, hogy kontrollálni tudjuk saját életünket.

Az Érzelmi Felszabadítás Technikája alkalmas arra, hogy feloldva, legyőzve, megváltoztatva korábbi viselkedés mintáinkat felszabadítsanak bennünket fogságunkból. A kopogtató módszerrel a problémák gyökeréig áshatunk, megteremthetjük a test, tudat és a lélek egyensúlyát, megváltoztathatjuk viselkedésünket, érzéseinket és világlátásunkat.

Megváltoztathatjuk agyunk működését!

Ha szeretnénk mélyebben megérteni, miért olyan sikeres a kopogtató módszer a különféle fóbiák, szorongások, a poszttraumás stressz szindróma és más pszichés problémák megszüntetésében, vissza kell térnünk a Limbikus rendszerhez. Nemcsak a kopogtatással akadályozható meg a stressz válasz létrejötte, hanem úgy is, ha az akupunktúrás pontok stimulálása közben valamelyik felkavaró eseményre vagy problémára gondolunk. Ez az eljárás is alkalmas az úgynevezett Limbikus válasz megváltoztatására. A Limbikus válasz megváltoztatása az expozíciós terápia néven ismert pszichológiai módszer alapja.

Az expozíciós terápia során az alanynál egy jelenetet vagy eseményt elképzelve jön létre a Limbikus éberség, izgatottság, gerjesztettség, ami az idegi-hormonális rendszer izgalmi szintjére utal, illetve ez váltja ki a válaszreakciót. A hagyományos expozíciós terápia ezen típusa azonban gyakran csak igen lassan hoz eredményt.

Az expozíciós terápia módosított változata során a páciensnek kopogtatás közben fel kell idézni egy nyugtalanító gyermekkori élményét. A reakció kiváltása, élmény felidézésének hatására történik meg. A kopogtató módszer gyakran igen gyors hatással van a Limbikus rendszerre.

Hogyan működik az E.F.T.?

Ha olyasmire gondolunk, ami aggodalommal vagy más kellemetlen érzéssel tölt el bennünket, az riasztja az amigdalát. A kopogtatás hatására viszont a “küzdj vagy menekülj” válaszreakció, deaktiválja az amigdalát, még akkor is, ha a fenyegető gondolat még mindig jelen van. A kezelést ismételve a hypocampushoz az az üzenet jut el, hogy a korábban veszélyesnek ítélt dolog valójában nem jelent fenyegetést. Amygdala megtanulja, hogy nem kell riadót fújnia. Higgadtak maradunk, és a hyppocampus ezen túl már nem fogja fenyegetőnek minősíteni az adott tapasztalatot.

A korábban rendkívül nyugtalanító esemény vagy dolog ettől kezdve a „nem nagy ügy” kategóriába sorolódik. Ha tehát legközelebb újra találkozunk, az adott dologgal vagy csak gondolunk rá, az amygdalában már nem váltódik ki a korábbi figyelmeztető reakció, következésképpen a stressz válasz sem jön létre.

Egy kérdés kapcsán végzett kopogtatás után gyakran hallom pácienseimtől, hogy többé már nem is tudnak kapcsolatba lépni korábbi problémájukkal. Természetesen még emlékeznek rá, de erős érzelmük már nem kapcsolódik hozzá. Ez annak köszönhető, hogy a Limbikus rendszer semlegesíti, sőt néha kifejezetten pozitívan tölti fel az emlékezetet.

Az Érzelmi Felszabadítás módszerével segítséget nyújthatunk a betegségből való felépüléshez, gyógyulási folyamatok felgyorsításához is.

A tudósok szerint a Limbikus rendszer ily módon történő megváltoztatása természetes jelenség, amely az idegpályák folyamatos változásával jár együtt az agyunkban; így fordulhat elő, hogy a kondicionált félelem útja az amygdalába is törölhető. Ez egybecseng az agy neuroplaszticitásáról szóló legújabb tudományos kutatások eredményeivel, miszerint az agyi idegpályák nem állandóak, hanem megváltoztathatóak. Közérthetőbben ez azt jelenti, hogy akár gondolkodásmódunkat és világlátásunkat is képesek vagyunk megváltoztatni. Nem kell ragaszkodnunk régi, berögzült nézeteinkhez, elgondolásainkhoz sem. A kopogtató módszer tehát a fájdalmas emlékeket illetve azokat, amelyek a kezelés során fókuszálunk, megváltoztathatjuk. Így lehet megszabadulni érzelmi traumáktól illetve rossz szokásoktól.

Nemcsak a múlt traumatikus eseményeitől lehet ilyen formán megszabadulni, hanem a jelen életünk stresszor eseményeit is semlegesíteni lehet. A stressz szervezetünkre gyakorolt káros hatásai már számos tudományos dolgozat bizonyította „az egyik legfontosabb epigenetikus hatás a stressz – írja pl. egyik tanulmányában Dawson Church. Mára már köztudott, hogy a stressz okozta érzelmi trauma több mint 1000 génre van hatással, amelyek közül sok befolyásolja az öregedést, illetve a sejtmegújulást.”

Az expozíciós terápia során az alanynál egy jelenetet vagy eseményt elképzelve jön létre a Limbikus éberség, izgatottság, gerjesztettség, ami az idegi-hormonális rendszer izgalmi szintjére utal, illetve ez váltja ki a válaszreakciót. A hagyományos expozíciós terápia ezen típusa azonban gyakran csak igen lassan hoz eredményt.

Az expozíciós terápia módosított változata során a páciensnek kopogtatás közben fel kell idézni egy nyugtalanító gyermekkori élményét. A reakció kiváltása, élmény felidézésének hatására történik meg. A kopogtató módszer gyakran igen gyors hatással van a Limbikus rendszerre.

N.L.P. – Neuro-Lingvisztikus Programozás

Az NLP egy olyan kommunikációs módszer, amely lehetővé teszi a viselkedés szinte csodával határos megváltoztatását. Rendszerezetten és hatékonyan használja a minden emberben meglévő emlékezést, felejtést, információfeldolgozást és ábrázolást, az érzékelést és reagálást az élet minden területén, hogy a legnagyobb mértékben elősegítse az ember szubjektív és objektív jólétét, rugalmasságát és minden olyan képességét, amellyel megfelelően tudja alakítani az életét.

Használható magánéleti elakadás, párkapcsolati, kapcsolati problémák, szülő-gyerek konfliktus, érzelmi zavarok, elakadás, tervezés, életcélok tisztázása és számtalan életterületeinkben jelentkező gondok, feladatok megoldásánál.

A teljesség igénye nélkül néhány alapszabály:

 • Mindig kommunikálunk;

 • A kommunikáció értelme az általa kiváltott reakció;

 • Az emberek a valóságról alkotott saját nézeteire és modelljeire reagálnak, nem pedig magára a valóságra;

 • A test a lélek és a szellem az „ember” különböző, egymással szoros kapcsolatban álló részei. Az egyik rész megváltoztatása kihat a másik kettőre is;

 • A társaihoz képest legrugalmasabb ember határozza meg szociális környezetét;

 • A szerencsétlen, beteg emberek nem selejtesek. Azt használják, amit tudnak, és amivel rendelkeznek, de olyan módon, amely a szükségleteiket nem teljesen elégíti ki;

 • Mindenki, mindig azt a legjobbat teszi, amire éppen képes;

 • Minden viselkedés értékes és hasznos valamilyen összefüggésben;

 • Minél több választása van az embernek az életben, annál gördülékenyebb és kielégítő lesz az élete;

 • Az életben egyetlen állandó dolog van: a változás;

 • Mindenki képes mindenre a maga módján;

 • Mindenkinek megvan mindene ahhoz, hogy megoldja a problémáit, csak meg kell tanulnia megfelelően használni ezeket;

 • Nincs kudarc, csak visszajelzés;

 • A célban csak azt kapod meg, amit az odavezető úton összegyűjtöttél;

 • Minél jobban szeretsz, annál nagyobb hatalmad van;

A „lingvisztikus” szó azt fejezi ki, hogy gondolati aktivitásunkat a nyelv (beszéd) segítségével, és absztrakt módon közöljük másokkal, illetve kapjuk meg más közléseit. Ennek megfelelően az a mód, ahogyan használjuk, tükrözi gondolkodási struktúrákat.

A „programozás” szó azt jelenti, hogy az ember értékelési és cselekvési mintái megváltoztatható programok alapján épülnek fel.