CSONTKOVÁCS

A kézzel gyógyító ember

A csontkovács kezelés ősi gyógymód, több ezeréves múltra tekint vissza. A mesterség alapjai már a kínai és a tradicionális thai masszázsnál is fellelhetők voltak. A masszáshoz hasonló manuálterápia, azzal a különbséggel, hogy amíg a masszázs főként az izmokra fekteti a hangsúlyt, addig a csontkovácsolás a gerinccel, porckorongokkal, ízületekkel, csontokkal való műveleteket jelenti.

A csontkovács visszaállítja az egész vázrendszer szimmetriáját és harmóniáját, és ha lehet, segít azt tartósan fenntartani. Nem a tünetet kezeli, enyhíti, hanem annak kiváltó okát szünteti meg. Ha ez sikerül, a fájdalmak fokozatosan csökkennek és általában mindenfajta gyógyszer nélkül teljesen megszűnnek.

Csontkovács közreműködésével gyakorlatilag fájdalommentesen kerülnek helyükre az elmozdult ízületek. A kezelés, a csontok közvetlen kiropogtatása nem durva erőkifejtéssel történik. Masszázstechnikával fellazított izomzattal az ízületek speciális segítséggel, többnyire szinte maguktól helyükre ugranak, gyógyulnak.

Milyen problémákat kezel a csontkovács?

A csontkovács kezelés kiváló módszer stresszes, beállt feszült nyak és hát kezelésére. Nagyon hatékony mindenféle gerinc eredetű probléma, fájdalmak, gerincsérv, derékfájás, hátfájás, vállfájás, nyakfájás, migrénes fejfájás, tartáshiba, gerincferdülés, ízületi gyulladások, beszűkült csípő, sántítás, térdfájás, bokapanaszok, kéz- vagy lábzsibbadás, szédülés esetén. Érdemes csontkovács kezelést végezni törések műtétek után, terhesség alatti, szülés előtti időszakban. Utóbbi esetben speciális és gyengéd mozdulatokat alkalmazunk, inkább masszázs jellegű a folyamat és a utolsó trimeszter vége felé már nem javasolt. Kitűnően és hatékonyan alkalmazható a csontkovácsolás szülés utáni gerincpanaszoknál és a szoptatás időszakában kialakuló hátfájásnál is. Megfelelő számú kezelés segít helyreállítani a test szimmetriáját, a különféle mozgásszervi problémákat.

A mozgásszervi panaszok leggyakoribb kiváltó okai

Az elmozdult ízületek, letapadt izmok jelensége, s az ezek során kialakuló helytelen tartás sajnos igen elterjedt civilizációs betegséggé vált. Amikor tartós stressz hatására, vagy a test egyoldalú terhelése miatt valahol állandó feszültség és fájdalom alakul ki, ösztönösen beindul bennünk egy a fájdalomérzetet könnyítő kompenzációs folyamat. Például, ha fáj a bal bokánk, elkezdünk felvenni egy olyan tartást, melyben bal lábat kímélve, inkább a jobb lábunkat erőltetjük. A helytelen és kikényszeríttet természetellenes tartás, valamint a mozgásszegény életmód káros következményei akár már gyermekkorban megjelenhetnek!

Mozgásszervi panaszainknak számos oka lehet: helytelen testtartás, túlterhelt, gyenge izomzatú gerinc, idegbecsípődés egy hirtelen, rossz mozdulat, vagy megerőltetés miatt, mozgásszegény életmód, munkavégzés közbeni helytelen ülőpozíció, de a legtöbb fizikai problémának pszichoszomatikus eredete van.

Sajnos innentől kezdve a test ösztönösen tovább alkalmazkodik, tulajdonképpen teljesen intelligens módon. A kevésbé használt izmok elsatnyulnak (atrofizálódnak), az aktívak továbberősödnek, ezáltal a testben aszimmetria alakul ki, s ezt mind az ízületek, mind a vázrendszer megsínyli. A test kilazításával, a fájdalmas gócok megszüntetésével, az ízületek mozgáshatárának tágításával ez az aszimmetrikus helyzet javítható, megszüntethető!

Csontkovács kezelés vagy akadémikus orvoslás?

A csontkovács kezelés és az akadémikus orvoslás sok mindenben közös: mindkettő az anatómia és fiziológia tudományos ismeretére épül, a kivizsgálás klinikai módszereit alkalmazza. Ebből a szempontból egy nyelvet beszélnek. A legnagyobb különbség a beteghez és a kezeléshez való hozzáállásban van. Az eljárások mélyén húzódó gondolkodási folyamat, amely az orvost a megfigyeléseiben és ítéletei meghozatalában vezérli, radikálisan különbözik a két hagyományban.
Az akadémikus orvoslás a probléma végére, vagyis a betegségre, a krízishelyzetekre koncentrál, s a kezelés célja, hogy gyógyszerekkel vagy műtéti úton megszüntesse a betegséget. A csontkovács a hosszabb idő alatt bekövetkezett változásokra összpontosít, hogy megpróbálja megérteni az események láncolatát, melynek hatására kialakult a jelen panasz. Ez a munka tökéletesen megfelel annak az elvnek, miszerint a terapeuta a test belső öngyógyító erejének pusztán segítője. Szempontjait tekintve azonos nézeteket vall a keleti orvoslással. A kezelés során a problémát minden szinten visszahozzák a test figyelmébe, hogy az teljesen meggyógyíthassa magát. Durva megközelítéssel: a heveny, sürgős beavatkozást igénylő helyzetekben, körülírt szervi megbetegedésnél, bakteriális fertőzéseknél és sebészeti beavatkozást igénylő esetekben inkább az akadémikus-, míg idült esetekben, működési zavaroknál inkább a holisztikus gyógyászat alkalmazandó.